Voor mij als ouder was het een klap in mijn gezicht toen ik hoorde dat mijn kind dyslexie heeft.

vermoeden dyslexie

Daar sta je dan met je dyslexieverklaring…. In 5 VWO liep ik helemaal vast op school. Hoe hard ik ook werkte en hoeveel uren ik er ook instak, ik kreeg niet het gewenste resultaat. De onvoldoendes namen toe en ook mijn frustratie! Toen kwam er een dyslexieonderzoek. Dyslexie en of dat het dat was! Ik kreeg de testuitslagen en het verslag mee naar huis. Alsjeblieft en SUCCES ERMEE! Nou houdoe en bedankt…..Daar stond ik dan met mijn dyslexieverklaring. ‘En nu?’ Dacht ik.

 

Ja, ik wist dat ik dyslexie had maar eigenlijk wist ik ook nog niets. Ik had geen recht meer op een behandeling. Kreeg de verklaring en stond dus eigenlijk met lege handen.

 

In mijn interviewreeks sprak ik Manon. Het eerste wat ze zei, toen ik naar haar ervaring met dyslexie vroeg, was: “Voor mij als ouder was het echt best wel een klap in mijn gezicht toen ik hoorde dat mijn kind dyslexie heeft. Ik ben zelf leerkracht en heb dagelijks vanuit mijn onderwijspraktijk met dyslexie te maken maar als het dan jezelf als ouder betreft is het anders.”

 

Het was even stil en toen zei ze: “Ik kreeg een bevestiging van iets wat ik al heel lang vermoedde. En je weet, dit is je leven lang zo. Het is best een behoorlijk traject wat je in gaat met je kind, van de eerste signalering tot de diagnose. Je gaat de test in. Je krijgt te horen dat je kind dyslectisch is. Dit en dit is er uit de testen gekomen. Je krijgt het verslag mee. Alsjeblieft hier heb je het! DAT!

 

Een GAT dat is letterlijk wat er ontstaat. Want HOE ga je nu verder? Waar begin je? Dat punt moet echt anders!

 

“De tijd voor je kind tikt door!” En zo is het, als je op dat punt bent is het vaak eigenlijk al te ver gekomen. TE veel faalervaringen. TE veel onzekerheid. TE veel vergelijken.

 

Dit MOET anders! Ik vermoed dat Manon en ik niet de enigen zijn en dat dus veel meer ouders deze ervaring hebben. Ik ben benieuwd: heb jij, als ouder/verzorger, behoefte aan een online training ‘Dyslexie! En nu?. En wat zou je willen dat daarin behandeld wordt?

 

Laat het me horen door een privé bericht te sturen, of te mailen naar leoniek@lefdyslexie.nl