Als dyslexiecoach help ik dagelijks kinderen en volwassenen met dyslexie, zodat zij kunnen groeien in hun zelfvertrouwen.

 

De werking van de hersenen, oren en ogen leren kennen is daarbij één onderdeel van de punten waar ik me op focus. Als je niet weet hoe je informatie verwerkt sta je eigenlijk al 1-0 achter. Hoe beter je jouwzelf begrijpt en dus meer weet over de oorzaak van dyslexie, hoe makkelijker het wordt om de dyslexie te accepteren en er de positieve kanten van te kunnen ervaren. Dat is dan ook meteen mijn grootste les geweest: investeren in persoonlijke ontwikkeling!

 

Toen ik te horen kreeg dat ik dyslectisch ben is de focus direct uitgegaan naar middelen om het ‘probleem’, de uitdagingen rondom lezen en schrijven, ‘op te lossen’. Ik kreeg extra tijd, een aparte ruimte om toetsen in te maken, soms zelfs een vergroot lettertype. Later ook nog hulp bij spelling en het zien van verbanden tussen woorden in verschillende talen. Dit alles hielp maar toch bleef de gedachte: “Waarom lukt het me niet om snel te lezen en waarom moet ik er zoveel meer tijd insteken.” De hulp leverde niet het gewenste resultaat op qua cijfers en ook niet de rust die ik hoop te kregen doordat ik nu wist dat ik niet op een te hoog niveau zat maar dyslectisch ben. De onzekerheid, de faalangst en het anders voelen bleven.

 

De kinderen en volwassenen die ik nu coach zie ik opbloeien, ik zie de kwartjes letterlijk in hun ogen vallen van de herkenning als ik vertel over wat dyslexie werkelijk is. Veel ouders hopen dat het dyslexietraject, waarbij de focus ligt op het verbeteren van het lezen en schrijven, het zelfvertrouwen van hun kind weer laat groeien. Het is eigenlijk andersom, door eerst te werken aan zelfkennis gaat het zelfvertrouwen van het kind groeien en vervolgens gaat het lezen en schrijven ook beter. Een coachtraject én een dyslexiebehandeling gaan dus hand in hand. Ze vullen elkaar aan om jouw kind te laten groeien in zijn of haar zelfvertrouwen!