#Dyslexie en #Werk!

Dyslexie op de werkvloer. Schaamte. Dom voelen. Wat denken ze van mij? Gevoelens en gedachten die ik zelf ook ervaren heb. Ik heb op mijn werk altijd aangegeven dat ik dyslexie heb. Het was meer om me in te dekken. Dan wisten ze dat ik schrijffouten kon maken en ik soms wat meer moeite had met het indelen van mijn tijd. Dit was uit pure onzekerheid. Bang om het niet goed te doen of eigenlijk niet goed te zijn. Want man, man, man wat trok ik me de meningen van anderen toch aan.

 

Ik merkte dat ik van de dyslexie voor mezelf een groter probleem maakte dan dat het voor mijn collega’s was. Ik maakte van een mug een olifant ;). Want iedereen was bereid te helpen en ze gaven toe: “zelf maak ik ook wel eens een schrijffout”. Dat doen we allemaal! Zo goed als allemaal dan. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en dat is maar goed ook. Wat zou een bedrijf zijn als er allemaal dezelfde type personen zouden werken? Dan zou het een saaie boel zijn en zou er weinig verandering en vernieuwing in het bedrijf komen. Blijf dus jezelf en zet jouw kwaliteiten in!

 

Als ik nu zou solliciteren zou ik het compleet anders aanpakken. Ik zou nog altijd open en eerlijk zijn over mijn dyslexie maar dan wel vele malen krachtiger. Wat ik zou zeggen? “Ik ben dyslectisch en daardoor ben ik goed in het leggen van verbanden, ik ben sterk in het verbinden van mensen, ik heb ruimtelijk inzicht, ben empathisch, denk vooruit en werk efficiënt.” Hierdoor is mijn dyslexie een kracht in plaats van een zwakte. Niets om me voor te schamen!

 

Nu zeg ik oprecht en direct vanuit het hart: “ik ben trots op mijn dyslexie”!

 

Wat ik doe door open en eerlijk te zijn en krachtig te verwoorden wat mijn kwaliteiten zijn: ik stel me kwetsbaar op. Dat maakt dat vaak de persoon tegenover je zich ook kwetsbaar gaat opstellen. Dat zorgt voor verbinding!

 

Diverse coachees gaven de afgelopen maanden aan hun dyslexie als een geheim bij zich te dragen. Uit schaamte en onzekerheid durfden ze op hun werk niet te vertellen dat ze dyslectisch zijn. Sommigen wilden op hun werkplek blijven anderen gaven aan een switch te willen maken. Naar een ander bedrijf in dezelfde branche, maar een werkgever die aansluit bij zijn/haar kwaliteiten of naar een bedrijf in een hele andere branche omdat ze er tijdens het coachtraject achter kwamen dat ze helemaal niet aan het werk waren op een plek die aansloot bij hun kwaliteiten, normen en waarden. Allemaal hebben ze gekozen voor zichzelf en durfden ze met de handvatten, tips en tools die ze van mij kregen de stap te zetten. Ze ontwikkelden zelfvertrouwen en leerden met hun dyslexie om te gaan. Dit gaf hen de kracht om voorzichzelf en hun eigen (werk)geluk op te komen.

 

Wil jij ook trots zijn op jouw dyslexie? Wil je je niet langer meer schamen? Geheimzinnig doen over jouw dyslexie? Ben je klaar met de onzekerheid? Dan help ik je graag. Ik leer je om te gaan met jouw dyslexie zodat jij vol zelfvertrouwen door het leven gaat!

 

Side note: dyslexie is voor iedereen anders en daardoor kun je de dyslexie ook anders ervaren.