Dyslexie? Dyslectie? Disleksie? Dislexie? Dysleksi?
Waarom zo’n moeilijke naam en ingewikkelde schrijfwijze?
Ik zie zoveel verschillende manieren voorbijkomen waarop het woord dyslexie geschreven wordt. Als zelfs mensen die niet dyslectisch zijn al niet weten hoe ze het woord correct schrijven hoe moeten mensen die wel dyslectisch zijn dit dan correct schrijven? Ingewikkeld dus!
Maar wat betekent het woord eigenlijk? Wat is dyslexie? Misschien geeft de betekenis meer inzicht… In het Grieks betekent “dys” beperkt en “lexis” lezen. Letterlijk vertaald: beperkt lezen. Naar mijn mening dekt het woord niet de volledige lading. De beperking in het lezen is namelijk een gevolg van de andere werking van de hersenen. Maar wat is de oorzaak dan? De oorzaak is dat de hersenen, oren en ogen informatie op een andere manier verwerken. Zo zitten de hersenen anders in elkaar, is het blikveld anders en krijg je meer prikkels binnen. Dit zorgt ervoor dat de persoon met dyslexie niet alleen uitdagingen met lezen, schrijven of spelling ervaart maar ook uitdagingen ervaart in het dagelijkse leven. De meeste mensen met dyslexie denken in beelden en verwerken op deze manier informatie terwijl de maatschappij nog grotendeels gericht is op taal. Kijk maar naar het onderwijs en naar veel bedrijven. Nu lijkt het dyslectisch zijn heel negatief maar dat hoeft zeker niet altijd en voor iedereen zo te zijn!
Bied dyslexie ook kansen? Jazeker! Door de hiervoor genoemde andere manier van informatieverwerking zijn dyslectici sterk in het zien van het grote overzicht en zien hierdoor vaak snel het eindresultaat of het doel waar ze naar toe willen. Ze zien dit letterlijk in een beeld voor zich. Waar iemand die niet dyslectisch is meerdere stappen nodig heeft (lijn denken) om naar het eindresultaat te kunnen redeneren, ziet een dyslect direct een plaatje voor zich. Ook zijn mensen met dyslexie goed in het leggen van verbanden omdat ze letterlijk op een andere manier naar de wereld kijken en meer en andere prikkels binnenkrijgen. Daarnaast zijn ze vaak goed in het ruimtelijk denken. Bijvoorbeeld: perfect ergens de weg weten zonder naar de straatnamen te kijken. Puur op referentiepunten de richting onthouden en dit ook kunnen navertellen zonder op dat moment op die locatie te zijn. Het beeld zit in het hoofd geplant. Verder zijn veel dyslecten goed in het verhalend vertellen. Wat ik hiermee bedoel is dat ze tot in detail een situatie terug kunnen halen die zich in het verleden voorgedaan heeft of kunnen vertellen hoe ze iets in de toekomst graag zien. Het beeld dat ze in hun hoofd voor zich zien kunnen ze zo gedetailleerd vertellen alsof het voelt dat je erbij was. Kleuren, geuren, etc. worden erbij gehaald. Voorbeelden hiervan zijn diverse acteurs en schrijvers. Zij doen dan wel veel met taal (lezen en schrijven) maar wat ze eigenlijk doen is een verhaal vertellen en je kunt natuurlijk meerdere woorden gebruiken om hetzelfde te zeggen. Ook kun je iemand anders vragen om jouw spelling te controleren maar de creativiteit om een verhaal te bedenken kun je moeilijk aanleren! Vaak heb je het of niet. En zo zijn er nog meer kansen en mogelijkheden voor mensen die dyslectisch zijn.
Wat ik mensen met dyslexie gun? Ga op zoek naar jouw kwaliteiten en ga deze inzetten! Vind er een studie of werk bij zodat jij in jouw kracht staat. Zodat je energie krijgt, blij bent en jouw hart sneller gaat kloppen. Jouw kwaliteiten liggen op een ander vlak en deze kwaliteiten zijn in de toekomst heel hard nodig! Veel wat geschreven is kan geautomatiseerd worden. Maar….. vooruit denken, creativiteit en out-of-the-box denken zijn voor een computer vele malen lastiger!