De drie grote problemen die de meeste kinderen en volwassenen met dyslexie hinderen

Problemen kinderen en volwassenen met dyslexie

Ben je zelf dyslectisch? Of heb je een kind met (vermoeden van) dyslexie? En zie je dat de dyslexie met meer gepaard gaat dan alleen de uitdagingen met lezen en schrijven? Of misschien heb je jouw trucjes gevonden en oplossingen bedacht maar blijf je toch voelen dat je anders bent en/of je dom voelen? In de afgelopen jaren heb ik heel veel kinderen en (jong) volwassenen succesvol mogen coachen op dit gebied en ik zag dat zij allemaal tegen 3 gemeenschappelijke problemen aanliepen.

 

1) Onzekerheid

De meeste dyslectici voelen zich anders, hebben het idee dat ze dom zijn. Iedereen is anders en je bent zeker niet dom als je dyslectisch bent. Je verwerkt op een andere manier informatie en leert dus anders. Geen goed of fout!

Als je van je onzekerheid af wilt komen MOET je gaan ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen. Niet meer focussen op de ander en wat hij of zij wel kan. Maar het heft in eigen handen nemen en kijken waar jij blij van wordt, waar jouw hart sneller van gaat kloppen én naar waar jouw kwaliteiten en valkuilen liggen.

 

2) Faalangst

De meeste dyslectici hebben zoveel faalervaringen opgedaan in hun leven dat ze zijn gaan geloven dat ze dingen niet kunnen. Hun gedachten zijn negatief, beperkend! Dit is wat hun tegenhoudt om volgende stappen te kunnen maken. Deze gedachten zijn wel waar maar niet de waarheid!

Als je naar de happy versie van jezelf wilt gaan dan MOET je weten hoe je jouw gedachten om kunt gaan draaien naar positieve en helpende gedachten. Om rust en ontspanning te krijgen en een nieuwe waarheid te creëren.

 

3) Frustratie

De meeste dyslectici ervaren frustratie, deze komt er meestal thuis uit. Frustratie omdat ze ontzettend hard leren én toch een laag cijfer halen, hard oefenen voor de dyslexiebehandeling en weinig vooruitgaan, zij huiswerk zitten te maken en andere kinderen buiten zien spelen, andere kinderen al leuke werkjes mogen maken en zij nog aan de opdrachten of de toets zitten. Oneerlijk zo voelt het! Bij volwassenen zie ik dat deze frustratie zich uit in schaamte. Schaamte omdat je niet durft te zeggen dat je dyslectisch bent. Als gevolg van de schaamte gaat ontwijken en/of uit gaat stellen. Hetzelfde werk blijven doen terwijl je voelt dat je meer in je mars hebt.

Als je als dyslect, of je nu een (jong)volwassene of een kind bent, ontspanning en rust wilt voelen in plaats van frustratie en/of schaamte dan MOET je teruggaan naar de basis. De oorzaak van dyslexie zit hem in de andere werking van de oren, ogen en hersenen. Wedden dat er dan veel kwartjes gaan vallen!

 

Herken je één of meerdere van deze problemen?

Dan is het essentieel dat je daar nú verandering in aan gaat brengen. Hopen op beter is geen strategie. Door het heft in eigen handen te nemen, houd je regie en kun je toe gaan werken naar zelfvertrouwen, lekker in je vel zitten, rust en ontspanning en dus leren om te gaan met de dyslexie. Dyslectisch ben je je hele leven. Als je open staat voor verandering en de successen wilt boeken die je mijn coachees ziet boeken, dan heb ik goed nieuws voor je!

In de afgelopen jaren heb ik mijn dyslexie kunnen omarmen en ben ik van een onzeker meisje naar een happy dame gegaan, vol zelfvertrouwen en heb ik andere kinderen en volwassenen met dyslexie geleerd hoe zij hetzelfde kunnen doen.

Wil jij ontdekken:

1). Hoe je/jouw kind groeit in zelfvertrouwen en lekker in je/zijn/haar vel komt te zitten

2). Hoe je/jouw kind om kunt gaan met dyslexie vanuit rust en ontspanning

3). Hoe je/jouw kind ontdekt wat jouw/zijn of haar kwaliteiten zijn en hoe je deze effectief in kunt zetten.

 

Stuur dan een privé bericht of mail naar leoniek@lefdyslexie.nl om een kosteloze LEF Call in te plannen.